0316 – 820 300 | INFO@DEFIJNESTRAAT.NL | VOLTASTRAAT 7, ZEVENAAR | NEEM CONTACT OP

Wat is het voordeel van participeren voor mij als gemeente?

Wat is het voordeel van participeren voor mij als gemeente?

Zoals je wellicht weet wordt de omgevingswet ingevoerd. Helaas is deze invoering opnieuw uitgesteld maar dat hij gaat komen is een feit. Hierdoor worden gemeentes verplicht om aan participatie te doen. Voor een kleine samenvatting van deze wet, zie onze blog “De rol van burgerparticipatie in de omgevingswet”.

Maar is dit dan echt de enige reden om aan burgerparticipatie te doen? Natuurlijk niet, je kunt zoveel voordeel halen als je op een goede manier met burgerparticipatie aan de slag gaat.

Een aantal veel gehoorde reacties vanuit gemeenten zijn: “participeren kost vooral geld”, “participeren is zonde van de tijd en het geïnvesteerde geld”, “we kunnen dit geld beter ergens anders voor gebruiken”. Ze zien participeren vaak als verplichting, we moeten participeren dus doen we dit maar. Zo zonde, want participeren kan een waardevol hulpmiddel zijn.

De voordelen

Er is gebleken dat als je voorafgaand aan het maken van een plan tijd en geld investeert in participatie, dit achteraf vaak geld scheelt omdat er draagvlak is gecreëerd aan de voorkant. Je plan zal sneller door iedereen akkoord bevonden worden waardoor je sneller kunt gaan bouwen. Participeren kost van tevoren misschien meer tijd en geld maar dit verdien je achteraf dubbel en dwars terug.

Een ander voordeel van participeren is de kennis die je uit een wijk of straat kan halen. Wie weten er nou beter wat de valkuilen in een wijk of straat zijn dan de bewoners en aanwonenden? Zij krijgen mee wat er gebeurt en wat er speelt, dag in…. dag uit. Dat kan heel anders zijn dan je van tevoren denkt of inschat. Als je deze mensen niet spreekt en ze geen stem geeft, weet je dus niet waar je op moet letten, wat er aangepakt moet worden of juist wat er moet blijven.

Kan het zonder de bewoners?

Je maakt zonder bewoners mogelijk foute beslissingen die voorkomen hadden kunnen worden als de bewoners betrokken zouden worden door middel van burgerparticipatie.

Daarnaast voelt een wijk of straat voor mensen als “eigen”. Dit is onze wijk…. of onze straat…. Zij voelen zich verantwoordelijk over de straat, maar ook wat er gebeurt op de straat of in de wijk. Er bestaan niet voor niets veel buurtpreventie WhatsApp groepen.

Als je deze bewoners mee laat denken over hun straat of hun wijk, dan maak je deze mensen blij. Ze hebben het idee gehoord te worden, dat ze hun mening en ideeën kwijt kunnen en dat er daadwerkelijk naar hen geluisterd wordt. Hierdoor krijg je vaak ook creatieve en originele ideeën waar je zelf misschien nog helemaal niet aan had gedacht.

Eindresultaat

Je zal zien hoeveel invloed stakeholder kunnen uitoefenen als je duidelijk en helder hebt gecommuniceerd. Aan welke trede van de participatieladder je gebonden bent en wat je met hun mening en ideeën kunt doen. Dat ze vaak blij en tevreden zijn met het plan dat op tafel komt en dat uitgevoerd wordt. Of dit nou exact is wat mensen (of een deel van de mensen) willen of niet, je hebt ze een stem gegeven!

Samen maken we dan uiteindelijk De Fijne Straat!