0316 – 820 300 | INFO@DEFIJNESTRAAT.NL | VOLTASTRAAT 7, ZEVENAAR | NEEM CONTACT OP

Hoe zorg je dat de “niet schreeuwers” aan het woord komen?

Hoe zorg je dat de “niet schreeuwers” aan het woord komen?

De titel verraadt natuurlijk al waar de blog over gaat: Schreeuwers. Hoe krijg je nou juist een eerlijke en oprechte mening van de “niet schreeuwers” zonder dat ze beïnvloed worden? Hier hebben wij een hele passende oplossing voor zoals je onderaan deze blog kunt lezen!

Elk persoon heeft een eigen gedachtegang, een eigen mening maar ook een eigen opvatting en kijk op zaken. Dit geldt ook voor jou. Daarom gaan we in deze blog eerst kijken wat we verstaan onder de definitief “schreeuwers”.

Voorbeeldje

Stel je voor, je organiseert een bewonersavond (of laat deze organiseren door De Fijne Straat). Er zijn rond de 80 mensen aanwezig bij deze bijeenkomst. De avond begint en je vertelt je verhaal. Vervolgens wil je graag de mening horen van de aanwezigen en elke keer als je een vraag stelt zijn er 2 of 3 personen die het woord voeren en hun mening verkondigen.

Zijn dit per definitief schreeuwers of weten ze gewoon goed wat ze willen en durven ze hun mening te geven?

Dat is de eerste stap naar de ontdekking of het schreeuwers zijn of betrokken bewoners.

Wat zijn “schreeuwers”

Voor ons is er 1 duidelijk verschil tussen betrokken bewoners met een mening en “schreeuwers”. Als de bewoner andere bewoners overstemt, niet laat uitspreken, fel in gaat tegen andere meningen of zelfs pestend iemand te kakken zet, dan is het een schreeuwer!

Iedereen mag een mening hebben, moet deze kunnen uiten maar iedereen moet ook andermans mening respecteren!

Nu we de definitie van “schreeuwers” helder hebben is het de kunst om deze te identificeren maar ook te kalmeren zonder dat hun mening verloren gaat. Hoe doe je dat?

Hoe ga je ermee om?

Wat een schreeuwer het aller liefste wil is zijn mening verkondigen en proberen mensen over te halen. Je kunt zeggen “laat eerste de schreeuwer aan het woord, dan heeft hij of zij zijn mening vast van zijn hart”. Dat is zeker waar, maar in hoeverre beïnvloedt deze schreeuwer dan de mening van mensen die wat minder sterk in hun schoen staan? Krijg je dan wel een eerlijke en oprechte mening uit deze mensen? Dat denk ik niet.

Je kunt het ook andersom doen. Zorg dat je eerst de mensen hoort die wat op de achtergrond zijn. De kans dat je hun oprechte mening krijgt is dan groter maar als de schreeuwer zijn mening niet heeft mogen geven kan het zijn dat hij of zij op hete kolen zit. Gaat zitten zuchten of toch probeert tussen door zijn mening al vast te verkondigen. Ook niet echt heel handig en prettig voor de algemene sfeer.

Kan je dan helemaal niet op een juiste manier iedereens oprechte mening horen? Tuurlijk wel!

Oplossingen

Er zijn hier verschillende opties voor. Je kan een belevingsonderzoek/enquête houden. Op deze manier kan iedereen rustig nadenken wat ze willen, wat hun mening is en hoe hij of zij het voor zich ziet. Dit is een mooie optie maar het is hierin wel belangrijk dat de persoon zijn mening en idee helder kan formuleren en dat dit ook exact zo over komt bij de verwerker van het onderzoek.

Een andere optie is persoonlijke gesprekken voeren met bewoners. Dieper in gaan op de mening en ideeën van de bewoners in 1 op 1 sessies. Zo krijg je een helder beeld wat iedereen wil. Dit is wel een tijdrovende klus maar je hebt wel iedereens mening waardoor de schreeuwer niet de overhand krijgt.

Lego Serious Play

In de inleiding van de blog had ik het al over een passende oplossing voor dit probleem. Deze oplossing heet “Lego Serious Play”. In kleine groepjes, van maximaal 10-15 personen, gaan bewoners en stakeholders aan de slag met Lego onder begeleiding van één van onze Lego Serious Play facilitators. Tijdens deze Lego Serious Play sessies gaan ze aan het bouwen met Lego waardoor ze ook zelf meer inzicht krijgen in wat zij nou eigenlijk echt willen in hun wijk of straat. En ook wat ze echt niet (meer) willen. Dit zorgt voor een constructieve houding bij de deelnemers. Tijdens zo’n sessie breng je mensen bij elkaar en ga je naar aanleiding van een ieders creatie de dialoog aan. Zo ontstaan er vaak nieuwe en creatieve oplossingen. Tijdens deze sessies komt iedereen aan het woord en omdat er gelijktijdig (en onder tijdsdruk) gebouwd wordt, kunnen mensen elkaar niet beïnvloeden. Samen kom je uiteindelijk vaak tot een geweldig plan!

In deze blog heb je geleerd wat “schreeuwers” zijn en welke stappen je kunt nemen om de “niet schreeuwers” te beschermen en te horen. Ik zou zeggen, probeer de opties die genoemd worden uit en kijk wat voor jou en je stakeholders het beste werkt.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Lego Serious Play? Neem dan contact met ons op, wij kunnen je hier verder over bijpraten en je kennis laten maken met Lego Serious Play!